Italija

Turizam je već nekoliko decenija najbrže rastuća privredna delatnost u Italiji, i jedan od najstabilnijih sektora nacionalne ekonomije. Sa preko 43.000.000 stranih turista, koliko je godišnje poseti, Italija je peta najposećenija zemlja na svetu. Prihod od turizma se procenjuje na 42.700.000.000 dolara, što je stavlja na četvrto mesto u grupi zemalja sa najvećom zaradom u turizmu.

Italija je, pored Francuske, bila vodeća evropska turistička zemlja, do šezdesetih godina prošlog veka, kada je turizam u Španiji doživeo nagli porast. Godine 1985, u zemlji je boravilo 25.000.000 stranih turista koji su ostvarili 100.000.000 noćenja i oko 8.500.000.000 dolara prihoda. Dve godine kasnije, broj turista se povećao za samo 800.000, ali je prihod dostigao 12.000.000 dolara. Još dve godine kasnije, zabeležen je još manji porast - 100.000 ljudi više nego 1987. Krajem dvadesetog veka, Sjedinjene Američke Države postaju izuzetno popularna destinacija pa Italija još silazi na lestvici vodećih zemalja jer broj turista koji je posete raste veoma sporo.
 

Ligursko (Ligurijsko) primorje se prostire oko Đenovskog zaliva. Čine ga „Rivijera di Ponente“ i „Rivijera di Levante“, koje razdvaja najveći grad ove oblasti - Đenova. Ligurski Alpi i Ligurski Apenini štite ovu oblast od hladnih vazdušnih masa zbog čega turistička sezona traje sedam meseci. Turizam Ligurske obale ima dugu tradiciju zbog čega su ovdašnje plaže i šetališta uređene nalik onima na Azurnoj obali, koja je u neposrednoj blizini. Najveći turistički centri su San Remo, Portofino, Imperija, Činkve Tere i Savona. Zbog bujne suptropske vegetacije, ova regija se naziva „Obala cveća“ (Riviera dei Fiori)

Ostrvo Kapri
Tirensko primorje zahvata primorski pojas uz Tirensko more, ali i delove u unutrašnjosti poluostrva. Ovoj regiji pripadaju provincije Toskana, Umbrija, Lacio i Kampanija. Ovaj deo je pretežno brežuljkast, a u donjem toku reka Arno i Tibar - izrazito ravničarski. Odlikuje ga velika turistička atraktivnost jer ima dosta vulkanskih kupa, jezera u kraterima ugašenih vulkana i termomineralnih izvora. Obale su niske, često i zamočvarene što umanjuje njihovu privlačnost. Glavne karakteristike Tirenskog primorja jesu bogatstvo kulturno-istorijskim spomenicima iz doba renesanse, prijatni pejzaži Toskane, prepoznatiljive po čempresima i vinogradima i brojna sela, pretvorena u ambijentalne celine. U ovom delu Italije se nalazi vulkan Vezuv, kao i ostaci Pompeje i Herkulaneuma, koje je on uništio 79. godine p.n.e, glavni grad Rim, drugi veliki gradovi poput Firence i Napulja, i letovališta od kojih su najpoznatija Teračina, Ostija, Sorento, Salerno, Ancio, Amalfi, Paola i Katancaro i ostrvo Kapri - jedna od najpopularnijih mondenskih destinacija na Mediteranu.
Letovališta koja pripadaju Sredozemnom primorju beleže sve veći broj turista. Južna Italija ima izrazito suptropsku klimu, toplo more i brojne kvalitetne plaže. Leta na Siciliji su vrela i jako suva, a zbog toplih vazdušnih struja iz Sahare dešava se da pređu 45 °C. Atraktivnost ovog dela zemlje povećava i bogato kulturno-istorijsko nasleđe u vidu spomenika i arheoloških lokaliteta iz antičkih vremena, od kojih su najpoznatiji Dolina hramova, Selinunt i Herakleja Minoja. Ovo je najmanja primorska regija jer obuhvata samo južni i zapadni deo Sicilije i severnu, južnu i zapadnu obalu Sardinije. Najpoznatije turističke destinacije su Agriđento i Marsala na Siciliji i Sasari na Sardiniji.

Jonsko primorje je „Autostradom Sunca“ povezano sa severnim i centralnim delovima Italije. U ovu regiju se ubrajaju provincije Pulja („Potpetica Italije“) i Kalabrija, kao i istočna obala Sicilije. Na kopnenom delu turizam tek uzima zamah, a veliki broj smeštajnih objekata je nedavno izgrađen, dok se na Siciliji nalaze već afirmisane destinacije. U centralnom delu Pulje pažnju turista privlače „truli“ (truli) - stare kuće sa konusnim krovovima, obojene u belo, dok su na obalama zaliva Taranto izgrađena malobrojna letovališta: Taranto, Soverato, Galipoli i Brindizi. Na Siciliji se, međutim, nalaze mnogo popularnija mesta, kao što su Taormina (grad iz doba stare Grčke), Katanija, Sirakuza, Đardini-Naksos i Letojani. Turistima su posebno privlačna tipična sicilijanska sela Forca d'Agro i Savoka u kojima je sniman film „Kum“. Naročitu atraktivnost ovoj regiji daje aktivni vulkan Etna